Stig Sjunnesson

Jag heter Stig Sjunnesson och är född 1938, bor tillsammans med min hustru Gunni på en skogsfastighet i mellersta Halland. Under min yrkesverksamma tid har jag fått syssla med en massa olika saker och när jag som pensionär lämnade arbetslivet för några år sedan, gjorde jag detta hos min 28:e arbetsgivare.

Född och uppvuxen i skogsbygden så har alltid jakten och hundarna varit den allt överskuggande hobbyn. Den har gett mig massor av upplevelser och ett stort kontaktnät. Slöjden i olika former har även funnits med. Ibland mer intensivt och ibland mer vilande. Att det är knivmakeri som är det dominerande nu, beror på tillfälligheter som så ofta i livet. På en bokrea fann jag en bok om hur man gör en kniv. Denna blev starten på verksamheten.

På hösten 2003 lyckades jag att få ihop min första kniv. Efter ett långt liv i jakten har jag bra koll på hur en kniv ska fungera, men att få till dem som jag ville var lite svårare. De första åren var mina alster av nordisk bruksmodell med läderslida. Dock har jag alltid varit svag för hornknivar med den traditionella gravyren, och på en knivmässa råkade jag sitta intill en av landet bästa horngravörer som inspirerade mig så till den grad, att jag vågade börja med detta svåra hantverk.

Jag tycker att det har gått bättre och bättre och idag försöker jag att ha en egen stil på mina arbeten. För mig är funktionen det viktigaste, därnäst form, färg och utsmyckning. Min gravyr är nog ganska traditionell, men jag försöker att ha en egen stil. Andra får avgöra om jag lyckas. Materialet till mina arbeten hämtas från naturen: horn från ren och älg samt nordiska träslag, främst björk.

Knivmakeriet har givit oss massor av kontakter. Så många trevliga personer över hela Norden som vi, Gunni och jag kan kalla våra vänner är en rikedom. Detta är vi mycket tacksamma för, och hoppas att vi får vara med i knivsvängen i många år framöver.